Samak
1.
Samak ialah menyucikan kulit binatang selain daripada kulit anjing dan babi dengan cara-cara
tertentu.
2.
Kulit binatang yang halal atau haram dimakan kecuali anjing dan babi menjadi suci apabila disamak.
3.
Alat-alat yang digunakan untuk menyamak:
(a)
tawas;
(b)
bahan kimia;
(c)
kapur sirih;
(d)
buah manjakani.
4.
Cara-cara menyamak:
(a)
lendir, darah dan lemak yang melekat
pada kulit binatang mestilah dibuang terlebih dahulu;
(b)
selepas itu kulit binatang digosok
dengan alat-alat menyamak supaya benda-benda yang masih
melekat pada kulit dapat dihilangkan;
(c)
kemudian jemurkan kulit binatang
tersebut sehingga kering.
5.
Faedah menyamak:
(a)
menjamin kebersihan barang yang
digunakan;
(b)
menghilangkan kuman-kuman penyakit
yang terdapat pada kulit binatang;
(c) dapat dikomersilkan untuk menambah pendapatan.
No comments:
Post a Comment